Antaidži

Chrám míru



Opat Muhó


Abbot Muho

Muhó se stal opatem Antaidži v roce 2002. Je oslovován „Dóčó-san“, což znamená japonsky „opat“.

Narodil se v roce 1968 v Berlíně a vyrostl v Západním Německu. V 16ti letech jej na střední škole seznámil se zazenem jeden z jeho učitelů a on ihned pocítil touhu stát se zenovým mnichem. Aby se připravil na pobyt v Japonsku studoval na berlínské univerzitě japonštinu, společně s filozofií a fyzikou. Během studia absolvoval jeden rok na Kjótské univerzitě a poprvé slyšel o Antaidži. Ve svých 22 letech tam strávil půl roku jako laický praktikant.

O tři roky později vysvětil róši Mijaura Šinjú Muhóa, který mezitím ukončil svá vysokoškolská studia, na mnicha. Kromě Antaidži podstoupil Muhó jednoroční trénink v rinzai-zenovém klášteře Tófukudži a v Hoššindži v Obamě.

Muho in the park in Osaka

Když obdržel od svého učitele róšiho Mijaury předání dharmy (šihó) rozhodl se žít jako mnich v bezdomoví v parku uprostřed Ósaky, kde vedl skupinu, která provozovala zazen. Bylo mu 33 let.

Po šesti měsících, v únoru 2002, se nicméně dozvěděl o náhlé smrti svého učitele a byl povolán zpět do kláštera Antaidži, kde se stal na jaře téhož roku jeho devátým opatem.

Abt Muho and kids in bath tub

Od roku 2002 je Muhó ženatý a má dceru a syna.

Jeho texty naleznete v sekcích „Lotos v ohni“ a „Dospělá praxe“.


Switch to Japanese Switch to Spanish Switch to French Switch to German Switch to Italian
Switch to Chinese Switch to Dutch Switch to Polish Switch to English Switch to Russian